Profesyonel Diş Temizliği ile Evde Diş Temizliği Arasındaki Farklar
28 Temmuz 2024Diş Eti İltihabı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
16 Ağustos 2024Diş eti hastalıkları
Diş Eti Hastalıkları: Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
Diş eti hastalıkları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen, dünya nüfusunun yüzde doksanına yakınında görülen ve çoğu zaman yavaş seyrederek hastanın geç fark etmesine sebep olan bir diş hastalığıdır. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret etmeniz oldukça önemlidir. Bu kontrollerle patolojilerin erken tespit edilmesine ve zamanında düzeltilmesine olanak sağlanır.
Pek çok kişi diş eti kanamasını veya diş eti hassasiyetini herhangi bir hastalığın belirtisi olarak algılamadığı için diş eti veya diş hastalığı olduğunun farkında bile olmayabilir. Bu ciddi bir hatadır. Bu yazıda diş eti hastalıklarının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verilecektir.
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri:
Diş etlerindeki ağrı, içlerinde iltihaplanma diş eti hastalıkları için sürecin başladığının en önemli işaretleridir. Peki diş eti hastalığından önce ne gelir?
Çoğu durumda iltihaplanma ve diş eti hastalığına zararlı bakterilerin faaliyeti neden olur. Bakteriler ağız boşluğunda birikir ve her yemekten sonra dişlerde ve diş etlerinde oluşan yiyecek artıklarını işlemeye başlar. Sonuç olarak diş dokuları ve diş eti dokusu üzerinde yıkıcı etkiye sahip olan asit açığa çıkar.
En sık görülen nedenlerden biri yetersiz ağız hijyenidir. Yemek artıkları fırçalama veya gargara yoluyla düzenli olarak temizlenmezse, çeşitli inflamatuar süreçlerin gelişmesine ve plak oluşumuna katkıda bulunan bakteriler için ideal bir üreme alanı haline gelir.
Diş eti hastalığına ayrıca yanlış ısırık veya diş yapısındaki diğer patolojiler, dişlerin ve diş etlerinin konjenital kusurları da neden olabilir. Deneyimli bir diş hekimi uzmanı, bu nedenleri belirlemeye ve yalnızca sonucu değil aynı zamanda temel nedeni de ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri
Genellikle diş eti hastalıklarının belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Hastalık ilerlemeye başladığında belirtiler görülmeye başlanır. Bu nedenle diş hekimleri aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız hemen kontrole gelmenizi öneriyorlar:
- Diş etlerinde ağrı, yemek yerken herhangi bir rahatsızlık hissi.
- Dişlerdeki hassasiyetin artması
- Sanki dişler uzamış ya da keskinleşmiş gibi hissetmek.
- Diş fırçalarken diş etlerinizin kanaması.
- Dişlerde çeşitli plak türleri oluşumu.
- Daha önce sağlıklı olan dişlerin artık diş etlerine sıkı bir şekilde oturmaması
- Ağızdan hoş olmayan bir koku varlığı
- Diş aralarındaki boşlukların artması ve dişlerin hareketli hale gelmesi
Polident Diş Polikliği’nde deneyimli diş hekimlerimiz hastalığın varlığını tespit ederek size uygun tedaviyi planlayacaktır. Diş eti hastalığının erken tedavisi, yüksek sonucun anahtarıdır.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
En yaygın diş eti hastalıkları şunlardır:
- diş eti iltihabı;
- Periodontit;
- Periodontal hastalık.
Diş Eti İltihabı
Diş eti iltihabı diş etlerinin iltihaplandığı bir hastalıktır. Çoğu zaman diş eti iltihabında diş etlerinin dişe sıkı sıkıya oturan kısmı iltihaplanır. Diş eti iltihabının bazı nedenleri kötü ağız hijyeni, sigara kullanımı ve çok miktarda tatlı yiyecek tüketimidir.
Dişlere ve diş etlerine “yerleşen” yiyecek kalıntıları bakteriler tarafından sindirilir. Bu nedenle plak oluşur ve dişlerin rengi değişir. Plak oluşumunu tetikleyen mikroplar aynı zamanda diş eti dokusunu da tahriş eder.
Diş eti iltihabı aşağıdaki semptomlarla karakterize edilir:
- yemek yerken veya diş fırçalarken diş etlerinde ağrı;
- diş etlerinin şişmesi, kızarıklık;
- diş eti kanaması;
- ağız kokusu;
- diş eti papillalarının çoğalması (şiddetli diş eti iltihabında).
Diş eti iltihabı dişin iç dokularını etkilemez ve onu tahrip etmez. Ancak diş eti iltihabı zamanında tedavi edilmezse periodontitise dönüşebilir.
Periodontitis
Periodontitis, dişleri çevreleyen dokuyu tahrip eden bir ağız hastalığıdır. Neredeyse tüm vakalarda periodontitis, tedavi edilmeyen diş eti iltihabının bir sonucudur.
Dişi çevreleyen dokuların tahrip olması sonucunda diş kökü ile diş eti arasında diş eti cepleri oluşur. Diş eti cepleri zamanla irinle dolabilir ve bu da dişe daha fazla zarar verebilir.
Periodontitis ile tüm diş eti iltihabı belirtilerine ek olarak birkaç semptom daha eklenir:
- hareketlilik, dişlerin gevşemesi;
- diş boyunlarının açığa çıkması;
- sakız ceplerinde yiyecek artıklarının birikmesi.
Çoğu zaman periodontitis fark edilmeden ilerlemeye başlayabilir – diş etleri yalnızca ara sıra ağrır. Bu çok tehlikelidir çünkü hastalığı erken aşamada gözden kaçırabilirsiniz. Diş hekimine düzenli ziyaretler, muayeneler ve profesyonel diş temizliği, diş eti hastalığının başlangıcına karşı garantili koruyucu faktörlerdir.
Diş Etlerinin Periodontal Hastalığı
Periodontal hastalığın doğası diş eti iltihabı veya periodontit ile ilişkili değildir. Periodontal hastalık, dişin boynunu önemli ölçüde açığa çıkaran, şeklinde ve yüksekliğinde bir değişikliğin meydana geldiği bir diş eti hastalığıdır.
Diş etlerinde iltihaplanma ve kızarıklık olmasa bile periodontal hastalık ortaya çıkabilir. Ayrıca periodontal hastalık sırasında diş eti ceplerinin oluşumu gözlenmez, yani diş etleri diş yüzeyine sıkı bir şekilde oturur. Ancak diş eti yüksekliğinde önemli bir değişiklik fark ederseniz, bu en kısa zamanda doktora görünmeniz için bir nedendir.
Periodontal hastalık, diğer diş eti hastalıklarının aksine çoğunlukla yaşa bağlıdır. Emeklilerde ve elli yaş üstü kişilerde görülür. Kişi yaşlandıkça diş eti dokusuna kan akışı zayıflar. Bu diş etlerinin şeklinde bir değişikliğe neden olur
Periodontal hastalığın diğer nedenleri şunlardır:
- diş etleri ve dişlerde yetersiz çiğneme yükü;
- endokrin ve kardiyovasküler sistem hastalıkları;
- vücutta metabolik bozukluk.
Zamanla periodontal hastalık diş köklerinin açığa çıkmasına neden olabilir.
Diş Eti Hastalığının Tedavisi
Diş etlerinin diş eti iltihabı ile tedavisi hızlı ve basittir. Diş hekiminiz plak ve diğer yiyecek artıklarını gidermek için profesyonel diş temizliği yapar.
Bazı durumlarda diş hekiminiz diş eti tedavisi için ilaç yazabilir. Vücudun genel olarak güçlendirilmesi için ağız boşluğundaki patojenik bakterilerin aktivitesini baskılayan ilaçların yanı sıra vitamin ve minerallerin alınmasını içerir.
Diş etlerinin periodontitis ile tedavisi daha karmaşık ve kapsamlıdır. Erken aşamalarda profesyonel diş temizliği, plak ve tartarın uzaklaştırılması etkilidir.
Periodontitis için diş eti tedavisi sırasında sıklıkla kürtaj yapılır. Bu, diş eti ceplerinde biriken birikintilerin giderilmesine yönelik bir prosedürdür. Küretaj kapalı (beş milimetreye kadar diş eti kesiği olmadan) veya açık (beş milimetreden fazla diş eti kesiği ile) yapılabilir.
Daha sonraki aşamalarda periodontit tedavisinde splintleme kullanılır – hareketliliklerini azaltmak için dişlerin çıkarılabilir veya sabit bir splint ile sabitlenmesi. Diş etlerini periodontitis ile tedavi etmenin en radikal yöntemi diş çekimidir; diş eti ve diş dokularının ciddi şekilde tahrip olduğu durumlarda kullanılır.
Periodontal hastalığın tedavisi buna neyin sebep olduğuna bağlıdır. Örneğin bunlar vücudun genel hastalıkları ise öncelikle bunları tedavi etmek gerekir. Yaşa bağlı değişikliklerin bir sonucu olarak periodontal hastalık ortaya çıkarsa, diş etlerine hafif bir masaj yapılması ve diş etlerini güçlendirmek için faydalı elementlerle zenginleştirilmiş özel jellerin diş etlerine uygulanması önerilir.
Diş Eti Hastalığının Önlenmesi
Diş eti hastalıklarının önlenmesi için yapılması gerekenler:
- Tam ve düzenli ağız hijyeninin sağlanması gerekir.
- Dişlerinizi fırçalamak için florürlü diş macunu kullanmanız, diş fırçasının ise yumuşak veya orta sertlikte kıllara sahip olması gerekir.
- Tatlı yiyecekler yemeyi, sigara içmeyi, çok sıcak ve çok soğuk yiyecekleri yemeyi bırakmak önemlidir.
- Her yemekten sonra diş ipi kullanmak, diş yüzeyini dikkatlice plaktan temizlemek gerekir.
- Diş hekiminizin özel olarak önerdiği ağız gargaralarını kullanmanız önemlidir.
Polident Diş Polikliniği İle Sağlıklı Diş Etleri
Bayrampaşa Polident Diş Polikliniği’nde diş eti hastalığınızın türü ve nedeni belirlendikten sonra sizler için en uygun tedavi yöntemi belirlenecektir. Alanında uzman diş hekimlerimiz tedavi sonrası takip sürecinde sizin yanınızda olarak Diş etlerinizin sağlığını uzun yıllar sürdürebilmeniz için gerekli ipuçlarını ve yöntemleri sizinle paylaşacaktır. Sadece ilk değerlendirmede değil tüm süreç boyunca yanınızdayız. Polident Diş Polikliniği ailesi olarak düzenli kontroller ve uygun tedavi ile sağlıklı gülümsemenizi geri kazanmanızı sağlıyoruz. Tedavi için geç kalmayın, olası problemlerin önüne geçin !