Diş İmplantlarının Ömrü: Bakım ve Kontrollerin Etkisi
14 Temmuz 2024Profesyonel Diş Temizliği ile Evde Diş Temizliği Arasındaki Farklar
28 Temmuz 2024Diş Temizliği
Bayrampaşa Polident Diş Polikliniği’nde Diş Temizliği : Işıltılı Gülüşün Sırrı
Diş temizliği, ağız sağlığı ve genel vücut sağlığı için temel bir yapı taşıdır . Doğru ve düzenli uygulanan ağız hijyeninin yanında düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından gerçekleştirilen profesyonel temizlikte ağız sağlığı açısından da önemlidir . Bu blog yazısında profesyonel diş temizliğinin neden önemli olduğundan, ne sıklıkla yapılması gerektiğinden ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.
Diş Temizliği Nedir?
Diş temizliği, dişlerde ve diş etlerinde oluşan diş taşı birikiminin neden olduğu patolojilerin önlenmesini amaçlayan bir tedavidir. Diş temizliği ağzımızın hijyenini güçlendirmeye ve iyi bir ağız sağlığına sahip olmamıza hizmet ederek genel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Profesyonel bir ağız hijyeni seansı sırasında diş hekimi, diş çürümesi gibi patolojileri dışlamak veya en azından bunları tedavi etmek için erken müdahale etmek amacıyla dişlerin ve ağzın genel sağlığını kontrol edebilir.
Diş temizliği sırasında Polident Diş Polikliniği’ndeki deneyimli diş hekimlerimiz, modern ve son teknoloji malzemeler ve cihazlar kullanarak dişlerinizden ve diş eti çizginizden plak ve diş taşını temizler. Diş temizleme işlemi genellikle ağrısızdır ve genellikle tek bir ziyaret gerektirir.
Profesyonel Diş Temizliği Aşamaları:
Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen profesyonel diş temizliği aşamaları şunlardan oluşur:
- Genel Muayene: Diş hekimi ağız sağlığınızı detaylı bir şekilde değerlendirerek enfeksiyon, apse veya çürük gibi olası patolojilerin olup olmadığını kontrol eder. Diş taşının durumuna bağlı olarak uygulanacak tedaviyi belirler.
- Tedavi ultrasonik diş temizliği ile başlar. İşlem sırasında, suyu dışarı atan titreşimli bir uçtan oluşan özel diş temizleme aletleri kullanılır. Diş eti kenarlarına basınçlı su verilerek diş taşı temizliği yapılır. Ayrıca su basıncı ve titreşimler yiyecek, çay, kahve ve tütünün neden olduğu yüzey lekelerinin giderilmesine de yardımcı olur.
- Diş Taşı Temizliği: Diş etinin üzerindeki ve diş etinin altındaki diş taşlarının çıkarılması işlemidir.
- Diş arası boşlukların temizlenmesi: Diş yüzeyinin temizlenmesinin yanı sıra diş aralarında da oluşan diş taşı ve plaklar temizlenir.
- Dişlerin cilalanması : Bu aşamada dişlerdeki yüzey lekeleri çıkartılır ve ardından macunla cilalama yapılır. Uygulayıcı kavitatörü tüm dişlerin içinden geçirdikten sonra, profilaktik macunun genişletilmesine yardımcı olmak için döner başlıklı bir diş fırçası kullanılır. Bu macun hem lekelerin hem de bakteri plağının giderilmesine yardımcı olur.
- Bu süreç bittiğinde, eğer uzman hastanın günlük diş hijyenini iyileştirebildiğini gözlemlemişse, doğru ağız bakımını sürdürmek için endikasyonlar ve tavsiyeler verecektir.
Profesyonel Diş Temizliğinin Faydaları:
- Diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Diş çürümesini önler.
- Ağız kokusunu giderir.
- Dişlerde hassasiyeti azaltır.
- Diş eti çekilmesini önler.
- Daha estetik bir gülüşe sahip olmanızı sağlar.
Diş Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır:
Ağız sağlığınızı kontrol altında tutmak için genellikle altı ayda bir dişlerinizi temizletmeniz önerilir . Ancak zamanlama kişiden kişiye ve ayrıca hastanın günlük olarak ağız hijyenine gösterdiği özene bağlı olarak değişebilir.
Periodontal hastalık belirtisi varsa diş taşı birikiminin mevcut bozuklukları daha da kötüleştirmesini önlemek için diş hekiminiz ile iletişime geçerek uygun planlamayı yapmanız oldukça önemlidir.
Diş temizliğinden sonra neler yapılmalı
Diş temizliği sonrası tedavinin uzun süreli etkili olabilmesi için evde uygun ağız bakımının yapılması önemlidir. Günlük diş hijyeninizi iyileştirmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra ne yapmanız gerektiğine dair bazı ipuçları:
- Diş temizliği sonrasında dişlerinizi sık sık fırçalamak bu tedavinin etkilerinin uzamasına yardımcı olacaktır. Diş fırçalama günde en az iki kez (sabah ve akşam) yapılmalıdır. Ancak ideal olanı özellikle hasta ortodonti kullanıyorsa her yemekten hemen sonra yapılmasıdır.
- Kullanılacak diş fırçası yumuşak ve düz kıllı (3 veya 4 sıra) olmalıdır.
- Teknik açıdan diş fırçası, kılların diş eti oluğuna (diş ile diş eti arasına) girmesine izin verecek şekilde 45 derecelik bir açıyla konumlandırılmalıdır. Diş eti çizgileri plağın en çok biriktiği alanlardır, bu nedenle hem dışını hem de içini (dişin arkasını) fırçalamak önemlidir.
- Günde en az bir kez diş ipi kullanmak da önemlidir. Günlük hijyeninizde kullanacağınız diş ipini seçerken, daha fazla plak tutabildiği için mumsuz diş ipi tercih etmenizi öneririz.
Polident Diş Polikliniği’nde Diş Temizliği İle Daha parlak Bir Gülümseme
Dişlerimiz, vücudumuzdaki en önemli organlardan biridir. Hem genel sağlığımız hem de estetik açıdan önemli bir yere sahiptir. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla günlük ağız hijyenimizi sağlayabiliriz. Fakat diş plağı ve diş taşı oluşumunu sadece diş fırçası ve diş ipi ile temizleyemeyiz. Bu gibi durumlarda profesyonel diş temizliği yaptırmak gerekir. Polident Diş Polikliniği’nde profesyonel diş temizliği, diş hekimleri tarafından özel cihazlar kullanılarak detaylı bir şekilde yapılır. Bu işlem sırasında dişlerdeki plak, tartar ve lekeler ultrasonik cihazlar yardımıyla temizlenir.
Daha parlak gülümsemelere ve daha sağlıklı dişlere sahip olmak için profesyonel diş temizliği yaptırmanız önemlidir. Deneyimli ekibimiz ile ihtiyacınız olan tedaviyi belirleyerek size en uygun planlamayı yapıyoruz ve ilk değerlendirme için sizleri bekliyoruz. Polident Diş Polikliniği ile ışıl ışıl bir gülümseme ve mükemmel bir ağız hijyeni çok yakınınızda.