Ramazan Ayında Ağız ve Diş Sağlığımız
25 Ağustos 2023Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
25 Ağustos 2023Ağız Sağlığında Doğru işler
SİGARANIN AĞIZ SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİLERİ
Sigaranın en bariz en çabuk fark edilen olumsuz etkisi tabii ki de kötü kokusudur. Bu kötü kokuyu da en fazla sigara dumanının vücuda giriş çıkış yaptığı yer olan ağızda görmekteyiz. Bunun başlıca sebebi sigaranın içerdiği birçok zararlı maddenin ağız içerisindeki dokuların, dilin ve en önemlisi de dişlerin üzerinde birikmesidir.
Ayrıca, sigaranın içeriğindeki en bilindik madde olan nikotin sinir sistemine etki ederek beyne daha az tükürük salgılaması komutu verir. Sonucunda ise tükürük akışı azalır. Tükürük ağız başta olmak üzere vücut için çok önemli bir sıvıdır. Tükürüğün azalması diş ve dişetleri üzerinde bakteri plaklarının yerleşmesini kolaylaştırır. Buna ek olarak tükürüğün azalışı dişlerdeki çürüklerin sayısını ve ilerlemesini artırır. Tüm bunlar ağız içerisinde birçok hastalığın oluşmasına sebebiyet verir ve bu da aynı zamanda yine kötü ağız kokusu demektir.
Bir diğer olumsuz etki de dişlerde renklenmedir. Bu durum sigara içenler için kaçınılmazdır. Özellikle bununla ilgili bana çok fazla soru geliyor: “Hocam sigara lekeleri için hangi macunu önerirsiniz?”. Yok böyle bir macun maalesef. Hem sigara içeyim hem sağlıklı olayım, mümkün değil. Sigara içiliyorsa öyle ya da böyle, az ya da çok dişler muhakkak lekeleniyor bir zaman sonra. Bunun başlıca sebebiyse sigaranın içeriğindeki katran maddesidir. Bu yüzden, sigara kullanan bireyler sağlığın yanı sıra genelde diş estetiği olarak da ciddi dezavantajlı durumdadırlar.
Sigaranın içindeki maddelerden olan nikotinin diğer kötü bir özelliği de damarları daraltıcı etkisidir. Damarların daralmasıyla dişetinde kan akışı azalır. Bu durum dişetine yeterli kan hücresi ve dolayısıyla oksijen ulaşmasına engel olur. Dişeti dokusu yeterince beslenemez. Bu da dişetinin kendini koruyucu ve tamir edici özelliğini zayıflatır. Sonuç olarak risk faktörlerine karşı daha savunmasız bir ağız kalmış olur. Bu da birçok ağız hastalığına davetiye çıkarmak demektir.
Bunların yanı sıra sigara, yapılan birçok tedavinin de olumsuz etkilenmesine ve başarısız olmasına sebep olmaktadır. Mesela yapılan bir köprünün çevresindeki dişeti dokusunda çekilme yaparak köprü uyumunun bozulmasına ve kötü bir görünüm kazanmasına veya kemik erimesine neden olduğu için diş kayıplarına sebebiyet verebildiği gibi yapılan bir implantın kaybedilmesine (düşmesine) de sebep olabilir. Bunun gibi örnekler epeyce çoğaltılabilir.
Bugüne kadar karşılaştığım yüzlerce vakada sigara kullanan hastalarımın hemen hemen hepsinde ya çok yaygın ve ilerlemiş çürük tablolarıyla ya ciddi dişeti çekilmeleriyle, kemik erimeleriyle ya diş kayıplarıyla ya da bunların hepsini birlikte içeren durumlarla karşılaştım. Ve sigara içmeyen hastalarımla kıyasladığımda sigara içenlerde durum hep daha vahim olarak karşıma çıkmakta.
Tüm bu sebeplerden ötürü sigara kullanan bireylerin diş hekimi ziyaretlerini çok daha sık yapmalarını tavsiye ediyorum. Daha sık periyotlarla muayene olmalı daha sık diş taşı ve plak temizliği yaptırmalı ve en ödemlisi de çok daha kusursuz ve düzenli günlük ağız bakımı uygulamaları yapmalılar.
Sigaranın zararları saymakla bitmez. Yazımda can alıcı birkaç maddeye değinmeye çalıştım. Umarım az da olsa dikkatinizi çekebilmişimdir.
Sigara sadece ağızda değil tüm vücutta birçok hastalığın başlangıcıdır, sebebidir. Uzak duralım, bırakmanın yollarını arayalım ve zararlarını anlatmaktan asla bıkmayalım.